Energie besparen door zelf warm water op te warmen via een zonneboiler

zonneboiler water opwarmen
Eigen warm water opwekken via een zonneboiler kan veel besparing opleveren.

De kans is behoorlijk groot dat u op hoogte bent van wat een zonneboiler is. Maar misschien ook wel helemaal niet. Gezinnen maken graag van dit apparaat gebruik, in zowel Nederland als Belgie om de energiekosten te drukken. Het verwarmt uw water door middel van een zonnecollector op het dak van uw woning of verblijf. Mogelijk heeft u er iets aan in uw huis, lees er in dit stuk meer over.

U kunt zo de rekening voor energie drukken door er een aan te schaffen. U bespaart ergens rond de 50 procent van de energie die gewoonlijk gebruikt wordt om water op te warmen. Een flink deel dus. De kans is dan ook sterk aanwezig dat uw energie afrekening snel zal dalen. En besparen op hoge kosten is dan ook iets wat veel mensen aanspreekt.

De aanschaf een goede investering in uw woning?

Een zonneboiler is ook een goede investering. Zonneboilers hebben tevens een buitengewoon goede levensduur. De zonneboilers zullen over het algemeen minstens 20 jaar in de running blijven. Energie besparingen zijn een hot topic op dit moment en zullen dat waarschijnlijk ook blijven in de komende jaren, veel mensen die op zoek zijn naar een huis zullen dan ook bereid zijn om meer te bieden voor een woning die een zonne-boiler op het dak geplaatst heeft. In uitzonderlijke gevallen kunt u misschien een korting in de vorm van een subisidie ontvangen. Deze kunnen beschikbaar zijn van het rijk, de gemeente of de provincie. Informeer daar naar. Soms kan de installateur ook zorgen dat deze subsidie wordt aangevraagd. De aanschaf van de zonne-boiler wordt hierdoor nog leuker en interessanter.

Combineer met een zuinige CV ketel voor extra besparing

De nieuwste CV ketels worden ook wel condensatieketels genoemd, de ketels zijn besparend in het gebruik. Mogelijk heeft u al zo’n condensatie ketel in uw woning hangen. De vraag is uiteraard hoe een dergelijke ketel kan besparen?

co2 uitstoot
Minder verbruik betekend ook minder co2 uitstoot.

De hitte die de ketels produceren wordt gegenereerd door aardgas te verstoken. Met de verstoking komt er warmte, stikstof, Co2 en waterdamp vrij. Bij de normale ketel gaan al deze vrijgekomen gassen de lucht in. Hierdoor is er echter ook een groot rendement dat verloren gaat. Als namelijk de hete waterdamp gaat condenseren, geeft dit extra warmte af, een bijkomende bron van hitte dus! De gas condensatieketel vangt deze warmte op en zal zodoende een hoger rendement produceren in de meeste gevallen.

Door de verbranding optimaal te maken kan er extra hitte worden geproduceerd, zonder extra aardgas nodig te hebben. De condensatieketels zijn uitgerust met een extra onderdeel, die wordt genoemd de warmtewisselaar. Een belangrijk onderdeel dat een grote besparing op kan leveren. Een belangrijk stuk van de condensatieketel dus. Zo bespaard u veel gas en zo ook geld. Het is op deze methode makkelijk om geld te besparen op uw gas factuur.